sunnuntai 11. elokuuta 2013

Hyrsylän mutkassa

Elvi-mummo kävi eilen marttaystäviensä kanssa kesäretkellä Hyrsylässä. Siellä mummo muisteli muiden kanssa karjalaisia juuriaan, ankaria sotavuosia ja evakkoretkiä. Ison talon ikinuorekas emäntä Aira tarjoili kesävieraille maittavat pannukaffit ruusukupeista ja uunituoreet lämpöiset kanelisilmäpullat.
Komea on Airan pystyttämä pytinki, karjalaista
hirsirakennusperinnettä komeimmillaan.
Hyrsylän pikkukartanoissa aika tuntui pysähtyneen: ihanat vanhat ja enimmäkseen itse rakennetut huonekalut, yksinkertaiset sisustusratkaisut ja lämmin tunnelma muistuttavat edelleen vuosikymmenten takaisesta maailmasta, sotavuosien köyhyydestä ja pulavuosista. Kaikesta ajan ankeudesta huolimatta lapset leikkivät!

Karjalaiset tuntuvat olleen silloinkin vahvaa ja rotevaa joukkoa, kuten tämänkin mökin isäntä, jonka rinnalla Elvi tuntee itsensä niin pieneksi ja heiveröiseksi. Vieraanvaraisuus on ihan omaa luokkaansa näissä pikku pirteissä, tupaan saa astua aivan vapaasti ja parasta pistetään pöytään.
Hyrsylän alakerrassa oli uskomaton kokoelma keräilyaarteita: nukkeastiastoja, Disney-hahmoja, puuleluja, nalleja, nukkeja ja nukenvaatteita. Piharakennuksista löytyi myös aarteita: pitsejä, pellavaliinoja, kauniita käsitöitä, vanhoja työkaluja, kelkkoja, kiesejä, potkureita ja junan veturi...
Olipas hauska reissu. Nyt on kotiinlähdön aika!