lauantai 31. elokuuta 2013

Syksyn satoa

Mummon kasvimaalta on korjattu syksyn satoa: komeita kurpitsoja, porkkanoita, paprikoita, keräsalaattia, kukkakaalia, kurkkua, kesäkurpitsaa, munakoisoa, purjosipulia ja perunoita.
Syksyisestä metsästä on poimittu herkullisia ruokasieniä: kantarelleja ja herkkutatteja. Sienet kiinnostavat koiriakin. Onneksi Elvi-mummo on pesunkestävä martta, joka osaa poimia syötävät ruokasienet ja jättää vaaralliset myrkkysienet metsään. Minni putsaa iltapuhteikseen metsäsienet roskista, sammaleista ja havunneulasista.

maanantai 19. elokuuta 2013

Juhlapäivä

Kielokartanon aamu alkoi superyllätyksellä, kun Fredrik-isä saapui vihdoin ja viimein kotiin. Matkalaukku saa jäädä hetkeksi vielä odottamaan purkamista.
Elvi-mummo komentaa kaksoset kattamaan pöytää ja koristelemaan täytekakkua, sillä täytyyhän isin kotiinpaluuta juhlia. Mummo on oikein mielissään poikansa kotiinpaluusta, sillä kaksosten ja talouden hoitaminen on käynyt jo hänen väheneville voimilleen.
 Pitkä lentomatka tuhansien kilometrien päästä ja aikaero rasittaa, joten isä istahtaa hetkeksi sohvalle lepäämään. Syliin hyppää kuitenkin koko pentue, sekä lapset että koirat.
Isä peittelee tytöt illalla sänkyyn ja kertoo, että Arietta-äidin täytyi jäädä vielä jatkamaan tärkeää tutkimustyötään. Äiti lähetti kuitenkin rakkaita terveisiä. Kunhan tutkimustyö on valmis, äitikin pääsee varmasti kotiin.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Hyrsylän mutkassa

Elvi-mummo kävi eilen marttaystäviensä kanssa kesäretkellä Hyrsylässä. Siellä mummo muisteli muiden kanssa karjalaisia juuriaan, ankaria sotavuosia ja evakkoretkiä. Ison talon ikinuorekas emäntä Aira tarjoili kesävieraille maittavat pannukaffit ruusukupeista ja uunituoreet lämpöiset kanelisilmäpullat.
Komea on Airan pystyttämä pytinki, karjalaista
hirsirakennusperinnettä komeimmillaan.
Hyrsylän pikkukartanoissa aika tuntui pysähtyneen: ihanat vanhat ja enimmäkseen itse rakennetut huonekalut, yksinkertaiset sisustusratkaisut ja lämmin tunnelma muistuttavat edelleen vuosikymmenten takaisesta maailmasta, sotavuosien köyhyydestä ja pulavuosista. Kaikesta ajan ankeudesta huolimatta lapset leikkivät!

Karjalaiset tuntuvat olleen silloinkin vahvaa ja rotevaa joukkoa, kuten tämänkin mökin isäntä, jonka rinnalla Elvi tuntee itsensä niin pieneksi ja heiveröiseksi. Vieraanvaraisuus on ihan omaa luokkaansa näissä pikku pirteissä, tupaan saa astua aivan vapaasti ja parasta pistetään pöytään.
Hyrsylän alakerrassa oli uskomaton kokoelma keräilyaarteita: nukkeastiastoja, Disney-hahmoja, puuleluja, nalleja, nukkeja ja nukenvaatteita. Piharakennuksista löytyi myös aarteita: pitsejä, pellavaliinoja, kauniita käsitöitä, vanhoja työkaluja, kelkkoja, kiesejä, potkureita ja junan veturi...
Olipas hauska reissu. Nyt on kotiinlähdön aika!